A. HLINA: Vyzýva vládu, aby zákon o dopravných inteligentných systémoch stiahla

10.09.2012 Bratislava

Bratislava 10. septembra (TASR) – Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR v zákone o inteligentných dopravných systémoch vykonalo podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Alojza Hlinu (OĽaNO) "nadprácu" ustanoveniami, ktoré sú prípravou pre zber dát o osobných automobiloch, napríklad o dĺžke prejazdených kilometrov po pozemnej komunikácii.

"Vyzývam preto vládu SR, aj v utorok (11.9.) na otvorení schôdze parlamentu to navrhnem ako procedurálny návrh, aby stiahla návrh zákona o dopravných inteligentných systémoch, ktorý predložila do parlamentu a ktorý ide do druhého čítania," povedal na dnešnom brífingu pred budovou rezortu dopravy Hlina.

Podľa ministerstva sa však vodiči osobných áut nemusia obávať zavedenie elektronického mýta namiesto diaľničných nálepiek. "Nie, jednoznačne nie, ani vo vzdialenejšej budúcnosti s tým nerátame. Teraz to nie je téma dňa. V každom prípade nie je pravda, že by sme sa tu na to v tichosti pripravovali, ako implikuje pán Hlina," oponoval opozičnému poslancovi šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer–SD).

Už minulý týždeň Hlina avizoval, že návrh zákona o inteligentných dopravných systémoch zavádza do osobných áut technologické zariadenie, ktoré sa má aktivovať v prípade vážnej dopravnej nehody na to, aby sa lokalizovalo auto postihnuté nehodou a záchranári mohli prísť skôr. Opozičný poslanec však upozorňuje, že čip bude aj zbierať údaje o prejazdených kilometroch, čo chápe ako prípravu na zavedenie elektronického mýta aj pre osobné automobily.

"Poslanec Hlina si buď zákon neprečítal, alebo nepochopil jeho podstatu a mýli si hrušky s jablkami," podotkol pre TASR minulý týždeň hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Na zavedenie takej zásadnej zmeny spoplatnenia by bolo podľa jeho slov potrebné pripraviť samostatný zákon a ďalšie vykonávacie predpisy tak, ako je to v prípade spoplatnenia ciest pre autá nad 3,5 tony.

"Nemýlim si jablká s hruškami a slovenská verejnosť sa čoskoro dozvie a bude s tým prudko konfrontovaná, v prípade, že vláda SR nestiahne tento návrh zákona," avizoval dnes Hlina.
 

Vyberte región